Budowanie masy mięśniowej to długotrwały i trudny proces. W dużym stopniu zależy on od predyspozycji konkretnego organizmu. Dla niektórych, osiągnięcie zadowalających efektów w postaci dobrze rozwiniętych mięśni, może trwać nawet latami. Najważniejszym elementem w tym procesie, jest odpowiednio ułożona dieta na masę. Podstawowym błędem w planowaniu jadłospisu osób, które chcą budować mieśnie, jest nadmierna podaż kalorii. Jest to prosta droga do tzw. „zalania” czyli przybrania nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej, co wcale nie przekłada się na szybszą rozbudowę mięśni. Liczbę kalorii powinno się więc zwiększać stopniowo i rozsądnie. Poza tym, warto zwrócić uwagę na makroskładniki. Wielu trenerów poleca zwiększenie ilości węglowodanów i białka w diecie. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie, ponieważ częste wyrzuty insuliny w ciągu dnia wcale nie pomagają budować mięśni, ale prowadzą do gromadzenia tłuszczu, a nadmiar białka znacznie obciąża nerki. Znacznie lepszym wyjściem jest dieta tłuszczowa z okresowym ładowaniem węglowodanami.