Dieta sportowca to naprawdę skomplikowana sprawa. Często obliczana pod względem kaloryczności oraz ilości białek tłuszczy i węglowodanów w posiłkach. Co jeść, żeby być pełnym sił na treningu, a także po. Po pierwsze nie bierz do serca wszystkich diet podawanych w internecie, inaczej je biegacz, inaczej kolarz, a jeszcze inaczej zawodnik mma. Po pierwsze białko, warto, aby było pełnowartościowe oraz pochodzenia zwierzęcego. Gotowane jajka, ryby, czerwone mięso są naturalnym i właściwym wyborem. Węglowodany to znowu dość kontrowersyjny temat, jednak trzeba pamiętać, aby stosować pełnowartościowe produkty, ziemniak, orkiszowy makaron czy ryż to smaczne i zdrowe produkty. Tłuszcze są równie ważne, jak reszta, trzeba jednak pamiętać, że na 1g białka i węglowodanu, przypada 1g tłuszczu, a więc jeden gram tłuszczu jest podwójnie kaloryczny jak białko czy węglowodan. Oliwa z oliwek, tłuszcz naturalny występujący w mięsie, olej kokosowy, lniany. Dodać należy do tego warzywa dla poprawy witalności oraz poprawy trawienia.